Hoppa till innehåll

FAQ – Vanliga frågor och svar

Allmänna frågor

Vad är Mabs?

Mabs kompressionsstrumpor har funnits sedan 1983 i Sverige men har kontinuerligt utvecklat och breddat sortimentet. Redan de gamla egypterna var mästare på att använda olika kompressionstekniker för att behandla sår och blödningar, men det var först på 1930-talet som den moderna kompressionsstrumpan kom till som behandling mot dålig blodcirkulation. I sortimentet finns även stödbandage och fotvårdsprodukter.

Var tillverkas MABS produkter?

MABS kompressionsstrumpor tillverkas i Italien, MABS fotvårdsprodukter tillverkas i Spanien, MABS stödbandage tillverkas i Taiwan.

Då kompressionsstrumporna och fotvårdsprodukterna produceras och packas i Europa får vi förutom en nära och bra relation med tillverkaren även kortare transportsträckor och vi kan använda oss av miljövänligare alternativ för att frakta hem Mabs produkter.

Vilket material innehåller Mabsprodukterna?

Samtliga produkter säljs på apotek och produkterna är därmed kvalitetstestade enligt apotekens rigorösa krav.

Mabs kompressionsstrumpor är tillverkade i material som är OEKO-tex certifierade.

Är Mabs produkter testade på djur?

Vi gör inga djurtester på våra produkter.

Är produkterna lämpliga för alla åldrar?

Strumporna är lämpliga i alla åldrar förutom små barn.

Om Mabs produkter

Mabs medicinska kompressionsstrumpor är Sveriges mest sålda kompressionsstrumpor1 och är ett beprövat sätt att förebygga åderbråck, klaffsvikt och blodpropp. Mabs har kliniskt bevisad effekt mot trötta ben och svullna fötter och över 96% av Mabs-användare upplever att symptomen helt eller delvis minskar.2 Mabs hjälper venerna att trycka blodet uppåt och ökar blodcirkulationen. Medicinskt klassade stödstrumpor smiter åt över anklarna och ger ett gradvis avtagande tryck över vaderna upp mot knät. Medicinteknisk produkt med kompressionsgrad klass 1 (15-21 mmHg). Alla Mabs har samma tryck men är av olika material. Tillverkas i Italien.

Mabs Stödbandage är en produktserie med stödbandage som erbjuder stöd och smärtlindring vid de vanligaste besvären relaterade till muskler och leder. Varje produkt är utformad så att den på ett enkelt sätt kan anpassas till olika storlekar. Innehåller det specialutvecklade materialet NeoTex. Neoprenmaterial med slutna celler som har hög elasticitet, bra värmeisolerande effekt och tar inte upp fukt. Högkvalitativa produkter som ger stöd, skydd och värme. Tillverkas i Taiwan.

Mabs Fotvård är skyddande och vårdande produkter mot vanliga fotproblem såsom: hälsporre, hallux valgus, hammartå, förhårdnader och liktornar. Produkter finns i gelé, silikon och skum. Fotvårdsprodukterna tillverkas i Spanien.

1. IQVIA Consumer Health National audits CURATIVE AND ELASTICIZED STOCKINGS AND TIGHTS MAT, V.32 2021.
2. 96% upplever att symtomen helt eller delvis har minskat efter att ha börjat använa kompressionsstrumpor. Netigate konsumentundersökning dec 2021, 203 deltagare

Vilken eller vilka Mabs fotvårdsprodukter passar mig och mitt behov?

Mabs Fotvård är produkter som skyddar, avlastar och korrigerar dina fötter. Alla fötter är olika och det kan kännas knepigt att hitta rätt produkt i det breda sortimentet. Därför har vi tagit fram en Mabs fotvårdsguide som matchar rätt produkt till rätt symptom.

Är du fortfarande osäker tveka inte att be om hjälp av personal på ditt närmaste apotek!

Fotvårdsguide

Kompression

Vilken medicinsk klass har Mabs?

Kompressionsgrad klass 1 (15-21 mmHg). Alla Mabs har samma tryck men olika material.

Vilket tryck har Mabs strumpor

15-21 mmHg

Kan jag vika ner kanten på strumpan om den är för lång?

Vik aldrig ner den övre strumpkanten, det ger en felaktig tryckfördelning och därmed ej avsedd effekt!

Kan jag klippa av strumpan om den är för lång?

Mabs strumpan jag köpt är för lång / för kort i benet. Finns det strumpor med olika längder?
Du kan klippa av MABS Care strumpan som har öppen tå, men inte de andra strumporna. Det finns inte strumpor i olika längder. Om strumpan är för lång eller för kort, pröva en annan storlek, alternativt kanske en strumpa i variant Bred passar.

Mabs Care strumpan har ju ingen tå, kan den användas i skor?

Ja, den kan användas i skor.

Hur vet jag vilken storlek jag ska välja – Kompressionsstrumpor?

Så här mäter du ut din kompressionsstrumpa:

För att passformen skall bli perfekt finns det tre mått du bör utgå ifrån:
1) omkretsen runt ankeln där den är som smalast
2) omkretsen runt vaden där den är som bredast och
3) din skostorlek

Måtten skall tas direkt på morgonen innan benen/fötterna svullnat. Kompressionsstrumporna har tabeller där du kan se vilken storlek du skall ha utifrån dina mått. Det är väldigt viktigt att välja en strumpa med rätt mått eftersom det avgör hur trycket påverkas!

Om du inte hittar en strumpa som passar dina mått exakt är det viktigast att utgå ifrån ankel- och vadmåttet. Det är inte lika avgörande för strumpans funktion om du har en strumpa som inte passar din fot exakt.

Mabs-Cotton-Normal-Sizes
Embedded YouTube video player thumbnail

Hur tar jag på mig min kompressionsstrumpa?

 1. Se till att strumpan är rak och stoppa in handen ända till hälen.
 2. Vänd strumpan ut och in ner till hälen.
 3. Töj ut skaftet och sätt strumpan på foten. Se till att hälen sitter rätt och att strumpan inte är vriden.
 4. Vänd tillbaka strumpskaftet och dra det uppåt längs vaden.
 5. Dra upp det till ungefär 2,5 cm från knävecket.
  Stay-up strumpor och strumpbyxor: dra ända upp.
Embedded YouTube video player thumbnail

Kan jag sova med strumporna?

Du bör aldrig använda stödstrumpor på natten när du sover (om inte din läkare säger motsatsen). Det beror dels på att du inte märker om något skulle hända med benen och dels för att när du ligger ned minskar trycket på benen så stödstrumpor gör då alltså ingen direkt nytta.

Kan jag reparera mina Mabs kompressionsstrumpor?

Om din strumpa är skadad kan du reparera den, men observera att kompressionseffekten är ett resultat av den ursprungliga konstruktionen av strumpan från ankel till knä. Om strumpans egenskaper ändras på något sätt i denna del kan det ha en effekt på strumpans funktion.

Hur länge ska min Mabs-strumpa hålla?

Det är vanligen en hållbarhetstid på mellan 4-6 månader, denna kan både vara kortare och längre. Det beror dels på hur du tar hand om din strumpa, men också på dina fötter. Ett tips för längre hållbarhet på strumporna är att man försöker undvika att ha nariga hälar och tår samt välklippta tånaglar. Även vilka skor man använder påverkar strumpans hållbarhet, om skorna t ex är trånga eller skaver någonstans.

Ju högre andel naturfiber det är i en strumpa, desto skörare blir materialet. Har man därför åtekommande problem med snabbt slitgage av sina strumor kan det vara lämpligt att testa en strumpa med högre andel syntetfiber, tex Mabs Nylon, Comp eller Mabs Work.

Hur ofta ska jag tvätta Mabs?

För att få maximal hållbarhet på strumpan skall den tvättas i maskin efter varje användning. Det återger strumpan dess elasticitet och därmed ett bra tryck. Maskintvätten gör att tex hudavlagringar försvinner bättre än om du bara handtvättar.

Bomull/Tunn bomull/Travel: Strumpan kan maskintvättas i 40 grader, centrifugera och torktumlas om önskas.
Nylon: Strumpan kan maskintvättas i 40 grader.
Dryarn: Strumpan kan maskintvättas i 40 grader, centrifugera och torktumlas om önskas.
Wool: Strumpan kan maskintvättas i 30 grader.
Care cotton: Strumpan kan maskintvättas i upp till 95 grader.
Blek eller stryk ej.

Kan jag använda sköljmedel när jag tvättar Mabs?

Nej, det kan påverka fibrerna och därmed kompressionen.

Finns det något hjälpmedel att använda för att lättare få på mig Mabs stödstrumpor?

Strumpor kan vara svåra att få på, speciellt om man har problem med axlarna eller ryggen. En strumppådragare gör uppgiften lätt. Det finns många olika strumppådragare och strumpavtagare att köpa i olika utförande och material.

Vi kan rekommendera hjälpmedlet Strumppådragare Benjamin som finns att köpa på de flesta apotek och online.

Jag får märken efter stödstrumpan när jag tar av den, är det farligt?

Det är inte farligt men var noga med att du har rätt storlek efter dina mått. Om strumpan sitter för hårt kan blodcirkulationen hämmas.

Vad skiljer strumporna åt?

Det finns idag många olika typer av stödstrumpor beroende på användningsområde och funktion. Medicinskt klassade stödstrumpor smiter åt över anklarna och ger ett gradvis avtagande tryck över vaderna upp mot knät. De brukar delas in i fyra olika klasser beroende på hur högt tryck de har
Alla Mabsstrumpor har samma kompression dvs 15-21 mmHg men finns i olika modeller och material beroende på tillfälle.

Jag har provat Mabs, men behöver ett högre tryck, vad ska jag göra?

Vid allvarligare tillstånd, som större åderbråck, kraftiga ödem, blodpropp och bensår, förskriver läkare i regel strumpor i klass II-IV. Sådana strumpor är av kraftigare kvalitet och ger ett högre tryck.

Om nya Mabs kompression

Mabs kompressionssortiment har fått sig en ansiktslyft i form av ny iögonfallande design och nya förpackningar i FSC märkt kartong. Det är dock bara en av uppdateringarna som gjorts i nya lanseringen av kompression. Läs mer om nya Mabs kompression och förändringarna nedan.

Förpackningen ser annorlunda ut vad har ändrats och varför?

Mabs nya förpackningar och design är framtagna med kundens behov i åtanke. Vi hjälper kunden att snabbt hitta “Rätt stöd och Rätt kompressionsstrumpa” genom tydligare, produktinformation, synlig produkt och en modern iögonfallande färgpalett. Självklart är alla
förpackningar FSC-märkt kartong utefter våra kunders önskemål.

Några uppdateringar som vi gjort på förpackningen är:

 • Öppen förpackning så kund kan klämma och känna på produkten
 • Ny tydligare Mabs logotyp
 • Tydligare produktfördelar
 • Tydligare produktnamn
 • Ny layout och produkttext som följer kundens köpsbeslutsväg
 • Illustration som tydligt visar modell
 • Förtydligande av storlek och färg
 • Uppdaterad måttabell med instruktioner
 • Utökad produktinformation på SE, NO, DK, FI
 • QR-kod som tar dig direkt till vår hemsida

Färgpaletten påminner om de gamla Mabs förpackningarna för att våra trogna kunder ska kunna känna igen sig.

Denna förändring har även inneburit ett byte till nya artikelnummer och EAN-koder på hela kompressionssortiment.

Visste du att mer än hälften av alla konsumenter tycker att miljövänliga förpackningar är viktigt vid köp av produkt?

Från plast til FSC märkt kartong

fsc

Mabs får våren 2023 ett efterlängtat lyft som är både snyggt och hållbart. Vi har genom kundundersökningar fått ta del av våra kunder önskar sig i framtiden. Svaret på detta var modernare och mer hållbara förpackningar.

Hela kompressionsstrumpssortimentet som tidigare packades i plast ziplockmabs får nu ny design och en helt ny förpackning i kartong,

OEKO-tex certifierade produkter

Alla Mabs kompressionsstrumpor är tillverkade i material som har en OEKO-TEX® STANDARD 100 certifiering.
Det innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, d.v.s. inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. Du får märka dina produkter med en av världens mest erkända och allmänt använda etiketter för textilier.

OEKO TEX

Har bara förpackningarna ändrats eller har även sortimentet förändrats?

Mabs kompressionssortiment har också uppdaterats en aning. Mindre sortimentsförändringar att hålla koll på:

Samtliga enfärgade Nylonstrumpor har fått en ny stickning med slätare snygg finish.

Pregnant strumpan har fått ny bättre passform över magen. Den byter även namn från Mabs Mama till Mabs Pregnant,

Work är nu Thin Cotton för att förtydliga material och produktfördelarna.

Här det tillkommit några nya kompressionsstrumpor?

Mabs Dotted Black Knästrumpor i Nylon
Mabs Cotton Black & Grey Patterned Knästrumpor
Mabs Merino wool knästrumpor

Samtliga strumpor i nya lanseringen är OEKO-tex certifierad, håller samma höga kvalitet och utlovar samma effektiva resultat som de alltid gjort.

Vilka kompressionsstrumpor har utgått? Och vilka kan jag köpa istället?

Mabs Man/Man Design kategorin inom sortimentet har utgått. Om du tidigare har köpt Mabs Man kan du nu helt enkelt välja en strumpa i modell, material och färg som du tycker om och hitta rätt storlek som passar. Mabs Cotton Knee finns i flera enfärgade varianter och mönstrade i både storlekarna normal och bred (S-XXL).

Mabs Work (som nu heter Mabs Thin Cotton) i färgerna lila och blått har utgått. Om du vill ha en tunnare bomullsstrumpa i samma modell och kvalitet som Mabs work finns Mabs Thin Cotton i svart i storlekarna S-XXL.

Mabs Tights Solbrun har utgått. Men Mabs Nylon Tights finns kvar i svart i storlekarna S-XL.

Mabs Comp Wool har utgått. Om du är frusen om fötterna och motionerar till vardags kan du köpa Mabs Merino Wool Knee som är skön och varm samt bidrar till att förbättra återhämtningen. Finns i en snygg enfärgad svart/grå melange i storlekarna S-XXL.

Mabs Com Sports Dryarn har utgått. Om du vill ha en strumpa som andas och som är skön medan du motionerar rekommenderar vi Mabs Thin Cotton Knee som finns i svart i storlekarna S-XXL.