Hoppa till innehåll
om-kompression

Om kompression

Därför bör du använda Mabs kompressionsstrumpor – vi tar hand om dina ben och din hälsa.

Stödstrumpans/kompressionsstrumpans användning och nytta

Vi har en muskelpump som sitter i vaden vars uppgift är att pumpa tillbaka blodet från benen till hjärtat, detta fungerar endast när vi rör på oss. När vi står, sitter eller ligger under en längre tid försämras cirkulationen eftersom vadmuskelpumpen inte stimuleras.

Det är inte ovanligt att uppleva att man har svullna ben, fötter och anklar efter en lång dag. Anledningen till detta är vanligtvis för att man suttit eller stått mycket under dagen. Svullna fötter är även vanligt vid graviditet, övervikt och vid flygresor. Kroniska sjukdomar kan också ligga bakom. Onaturlig svullnad i ben och fot kallas för ödem och innebär att vävnaderna i benen samlar på sig blod och annan vätska. Oavsett orsak kan svullnaden motverkas och behandlas med hjälp av motion och kompressionsstrumpor.

En annan bidragande faktor till blodstockning i benen är att de klaffar i venerna som trycker upp blodet inte fungerar som de ska, vilket gör att blodet rinner bakåt och därmed ökar trycket i kärlen. Detta kallas för venös insufficiens. Ytlig venös insufficiens yttrar sig ofta som åderbråck, dvs 3-4mm tjocka slingrande vener som ligger precis under huden.

Problem med svullna ben och fötter kan bli värre med åren, delvis pga. att vi rör oss mer sällan men också för att vi oftare blir sängliggande eller drabbas av kroniska sjukdomar som kan orsaka svullnad, så som lymfödem, lipödem, njursvikt, leversvikt och hjärtsvikt. Dessutom förslappas musklerna i allmänhet mer desto äldre vi blir.

Idén och effekten av använda en kompressionsstrumpa är en gynnsam påverkan på blodcirkulationen. Ett korrekt tryck och en högkvalitativ produkt med successivt avtagande tryck upp mot knä påskyndar blodcirkulationen och motverkar att benen svullnar. Det yttre tryck som stödstrumpan ger mot vadens muskler effektiverar även den s.k. muskel-vadpumpen som vi har stor nytta av när vi rör på oss. Den hjälper till att pumpa upp blodet tillbaka till hjärta och lungor.

Hur fungerar en kompressionsstrumpa

Principen hur en stödstrumpa fungerar är enkel. Det går helt enkelt ut på att strumpan trycker mot vävnaden t.ex. mot vaden och samtidigt gör att de funktionella klaffarna i venerna får ett yttre stöd och börjar fungera bättre. Resultatet blir att cirkulationen blir effektivare och risken att vävnadsvätska sipprar ut från venerna till intercellular rummet minskar. Samtidigt effektiveras muskel-vad pumpen när vi rör på oss.

mabs-illustration

Stödstrumpan trycker effektivt mot vävnaden och hjälper venklaffarna att sluta sig tätare. Blodcirkulationen påskyndas och risken för åderbråck och blodpropp minskar.

En medicinteknisk kompressionsstrumpa hjälper venerna att trycka blodet upp mot hjärtat genom ett tryck som är högst vid ankeln och avtagande upp mot knäet. Blodcirkulationen ökar och förhindrar att blodet samlas i benen.

Detta i motsats till många strumpor som bara trycker stryper blodcirkulationen.

Även om du inte brukar ha problem med svullna ben och fötter är det bra att använda kompressionsstrumpor i förebyggande syfte.

Mabs medicinska kompressionsstrumpor finns i olika modeller och tar hand om dina ben i alla situationer:

 • Motverkar svullnad i fötter och ben.
 • Förebygger åderbråck och blodpropp.
 • Ger bättre blodcirkulation i benen och bidrar till bättre ork i vardagen.
 • Passar vid graviditet, resor, åderbråck, ytliga kärl, vid svullna ben och fötter m.m.
 • Bidra till att stabilisera vadmuskeln, öka blodcirkulationen eller återhämtning efter ett tufft träningspass.
 • Framförallt om du står eller sitter mycket i tex jobbet. Långvarigt sittande i luften, vid längre flygresor, kan öka risken för blodpropp. Det gäller särskilt om du tillhör en riskgrupp, tex om du är gravid.

När ska du använda kompressionsstrumpor?

När ska du använda kompressionsstrumpor

Det finns idag många olika typer av stödstrumpor beroende på användningsområde och funktion. Medicinskt klassade stödstrumpor smiter åt över anklarna och ger ett gradvis avtagande tryck över vaderna upp mot knät. De brukar delas in i fyra olika klasser beroende på hur högt tryck de har.

Mabs, som finns att köpa på apotek, är en klass I kompressionsstrumpa, vilket betyder att trycket vid vaden är 15-21 mmHg. Kompressionsstrumpor i klass I används till egenvård för att förebygga och behandla lindriga åderbråck och svullna fötter och ben. De finns i många olika modeller och kvaliteter och brukar vara lite tunnare, vilket gör dem sköna att ha på sig och lätta att ta på och av. Vid allvarligare tillstånd, som större åderbråck, kraftiga ödem, blodpropp och bensår, förskriver läkare i regel strumpor i klass II-IV. Sådana strumpor är av kraftigare kvalitet och ger ett högre tryck.

Använd medicinska kompressionsstrumpor vid cirkulationsbesvär i fötter och ben för att förbättra cirkulationen och motverka olika problem. Svullnad, åderbråck, trombosbildning, blodpropp och bensår är vanliga åkommor där stödstrumpor har en viktig roll i behandlingen. Likaså används kompressionsstrumpor även efter olika operationer och för att minska ärrvävnad efter t.ex. brännskador.

Exempel på när du bör använda kompressionsstrumpor:

 • Vid svullnad i fötter och benen
 • Vid åderbråck
 • För att förebygga och minska risk för blodpropp
 • Vid stillasittande och stående arbeten
 • Vid graviditet – få piggare ben under graviditeten
 • Vid längre resor – landa piggare
 • Vid motion – för bättre återhämning

Mabs sortiment – Vi tar hand om dina ben

Mabs produktsortiment

Mabs sortimentet erbjuder mängder av modeller för att passa din smak och val av användningstillfälle. Hitta strumpan som ger dig rätt stöd i vardagen.

MABS BOMULL

Mabs Bomull är en mjuk och skön kompressionsstrumpa med hög andel bomull som kan användas dagligen. Knästrumpa i färgerna Vit, Navy, Svart samt mönstrad. Finns i storlekarna S-XXL och i Normal/Bred passform.

MABS TUNN BOMULL

Står, går eller sitter du mycket i ditt arbete? Mabs Thin cotton är en tunn och behaglig kompressionsstrumpa utan mudd som ökar blodcirkulationen i dina ben och motverkar problem så som trötthet, svullnad och åderbråck. Perfekt för dig som arbetar och kan användas dagligen. Finns i storlekarna S-XXL.

MABS NYLON

Tunn och elegant nylonstrumpa i 140 denier med medicinsk kompression för vardagsbruk. Nylonstrumpan är ett enkelt sätt att behålla stilen på kontoret som på fritiden samtidigt som du motverkar svullnad och får en piggare känsla när du kommer hem. Finns som Knästrumpa, Knästrumpa med BRED/WIDE passform, Stay-Ups, strumpbyxa och strumpbyxa Mama i färgerna Svart, Sand och Solbrun. Finns i storlekarna S-XL. För vardagsbruk.

MABS PREGNANT NYLON

Gravidstrumpbyxor i nylon och 140 denier med kompression . Är du gravid och lider av svullna/trötta ben och åderbråck eller vill du förebygga problemen innan de dyker upp? Då är Mabs kompresionsstrumpbyxor Pregnant något för dig! Mabs kompressionsstrumpor har en avtagande kompression från ankeln och uppåt vilket ökar blodcirkulationen och avhjälper svullnad, trötthet och åderbråck.

MABS MERINOULL

En mjuk och skön kompressionsstrumpa för vardagsbruk i merinoull. Elegant, varm och behaglig passform. Finns i storlekarna S-XXL.

MABS CARE

Medicinsk stödstrumpa som motverkar svullnad, trötthet och åderbråck. Strumpan har öppen tå vilket ger en ökad passform och underlättar påtagning, glidsocka ingår. Strumpan är extra tålig för sol och salvor. Strumpan har en avtagande kompression från vaden och uppåt vilket ger en ökad blodcirkulation. Passar både för herr och dam.

MABS TRAVEL

Mabs Travel är en medicinsk stödstrumpa som lindrar besvär som uppkommer vid lång tids stillasittande, t.ex. vid resor. Vid längre än fyra timmars flygresa ökar riskerna för blodpropp. Detta kan motverkas genom att använda Mabs Travel. Kan även användas dagligen vid behov för extra stöd. Finns i storlekarna S-XXL.

Att tänka på vid val av kompressionsstrumpa

Köp kompressionsstrumpor som tillhör klass 1

Då är du säker på dess effekt vid trötthetssymptom i benen, svullnad och lättare problem av dåligt venöst återflöde. Strumpor i kompressionsklass 1 minskar risken för proppar i benen i samband med operation och kan med fördel användas under långa flygresor. Alla strumpor som säljs på Apoteksgruppens apotek tillhör kompressionsklass 1.

Vet du inte vilken kompressionsklass du ska ha efter en operation, prata med din läkare eller annan vårdpersonal så kan de hjälpa dig.

Ankelmåttet

Då du väljer storlek skall du i första hand gå på ankelmåttet, därefter vadmåttet och i sista hand skostorleken. Ta måtten på morgonen om du har problem med svullnad under dagen. Detta eftersom att kompressionen börjar kring ankeln och avtar upp mot vaden. För att få rätt effekt är det viktigt att kompressionen kring ankeln är den rätta.

Så här mäter du ut din kompressionsstrumpa

1) Mått där ankeln är som smalast
2) Mått där vaden är som störst.
3) Skostorlek

Mäter

Övriga tips och rekommendationer vid användning av kompressionsstrumpa

 • Vänd strumpan ut och in, stoppa in tåspetsen i strumpans tå och rulla upp strumpan uppför benet.
 • Använd gärna kompressionsstrumpor hela dagen. Från det att du vaknar tills du går och lägger dig igen.
 • Använd inte kompressionsstrumpor på natten eller när du sover. Blodtrycket i kroppen minskar i liggande position vilket gör strumpan överflödig eftersom syftet är att öka blodcirkulationen. I och med trycket i stödstrumpan är det också bra att var vaken ifall värk från strumpan skulle uppstå.
 • Eftersom trycket i kompressionsstrumpan är det som ger hälsofördelar ska strumpan sitta tight, men det får inte göra ont. Risken med för små storlekar är att blodflödet stoppas och slutar cirkulera istället för att hjälpa cirkulationen. Läs Mabs måttangivelser för att hitta den perfekta stödstrumpan till just dina fötter och ben!